Τι είναι τα Αφηγηματικά Επιτραπέζια Παιχνίδια Ρόλων ή RPG; cover image

Τι είναι τα Αφηγηματικά Επιτραπέζια Παιχνίδια Ρόλων ή RPG;

Τα Αφηγηματικά Επιτραπέζια Παιχνίδια Ρόλων είναι ένα ιδιαίτερο είδος παιχνιδιών, στα οποία οι παίχτες καλούνται να αναλάβουν το ρόλο χαρακτήρων και να δράσουν μέσα σε μια ιστορία την οποία διηγείται ένας Αφηγητής.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά, ώστε όλοι μας, να ξέρουμε έστω τα βασικά για τον θαυμαστό κόσμο αυτών των παιχνιδιών.

Καταρχάς, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για ιστορίες οι οποίες εκτυλίσσονται σε κόσμους φανταστικούς, γεμάτους Ξωτικά, Νάνους, Μάγους, ή ακόμα και εξωγήινους κάθε είδους. Σε αυτές τις ιστορίες η μαγεία είναι προφανής και αληθινή. Έτσι, το ύφος των ιστοριών μπορεί να ποικίλει σημαντικά. Από απλά παραμύθια, με ελάχιστο κίνδυνο, μέχρι ιστορίες γεμάτες πόλεμο και καταστροφή, ή ακόμα και τρόμο. Η δύναμη αυτών των παιχνιδιών είναι τέτοια που όσοι συμμετέχουν, θα πρέπει να είναι έτοιμοι και διατεθειμένοι να βιώσουν τα όσα συμβαίνουν μέσα στην ιστορία και στους χαρακτήρες τους σα να συμβαίνουν στους ίδιους. Η εμπειρία είναι πολύ σημαντική και πολλές φορές έντονη, καθώς οι συμμετέχοντες επενδύουν χρόνο, μιας και οι ιστορίες μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες μέχρι μήνες από πολυάριθμα και πολύωρα παιχνίδια, σκέψη και συναισθήματα στους χαρακτήρες τους.

Μιλώντας, λοιπόν, για τους παίχτες, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα παιχνίδια αυτά είναι για όλους. Πραγματικά. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Για να παίξει κάποιος, δημιουργεί έναν χαρακτήρα, ανάλογα με τις πληροφορίες και τους κανόνες που έχει για την ιστορία την οποία θα παίξει. Οι χαρακτήρες, όπως ήδη αναφέραμε, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ένας Νάνος πολεμιστής, μια τρομερή Ξωτική μάγισσα, ένας ντετέκτιβ ή ένας μυστηριώδης εξωγήινος σε έναν γαλαξία κάπου μακριά. Έτσι, μέσα από τη δημιουργία των χαρακτήρων, οι παίχτες έρχονται σε πρώτη επαφή μεταξύ τους, ως ομάδα, ώστε να δημιουργήσουν ισορροπίες και δυναμικές που θα βοηθήσουν να ολοκληρωθεί η περιπέτεια. Όταν λοιπόν, οι χαρακτήρες είναι έτοιμοι και η ομάδα έχει μαζευτεί, έρχεται η ώρα για την περιπέτεια.

Η περιπέτεια είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει όλο αυτό. Το παιχνίδι. Φαντάσου, να σου διηγείται κάποιος τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και εσύ να πρέπει να δράσεις ως Λέγκολας ή Γκίμλι. Να πάρεις αποφάσεις, να πολεμήσεις, να γελάσεις.

Είναι σημαντικό οι παίχτες να παίζουν περιπέτειες που είναι του γούστου τους. Αυτός είναι και ο λόγος της ποικιλομορφίας αυτών των παιχνιδιών. Είτε θέλεις να παίξεις σε ένα κόσμο μαγείας, είτε σε ένα κόσμο φανταστικής τεχνολογίας, είτε ακόμα και σε έναν εναλλακτικό πραγματικό κόσμο, όλα είναι εφικτά.

Αυτές οι περιπέτειες, λοιπόν, μιας και είναι το κέντρο της ύπαρξης των παιχνιδιών αυτών, δεν ποικίλουν μόνο όσον αφορά το είδος, αλλά και τη διάρκεια. Υπάρχουν τα λεγόμενα «One-Shots», τα οποία είναι αυτοτελείς περιπέτειες της μίας συνάντησης, και το σενάριό τους είναι περιορισμένο. Έπειτα, υπάρχουν τα «Adventures», τα οποία είναι περιπέτειες μερικών συναντήσεων και το σενάριό τους αναπτύσσεται περισσότερο, δίνοντας στους παίχτες μεγάλη ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων. Τέλος, υπάρχουν τα «Campaigns», τα οποία είναι περιπέτειες μεγάλης έκτασης που μπορεί να φτάσουν να παίζονται για χρόνια. Σε αυτά, το σενάριο είναι εκτενές, με αμέτρητες μεταβλητές και καταλήξεις, μέσα στα οποία οι παίχτες μπορούν να κάνουν, σχεδόν, ό,τι θέλουν και να αναπτύξουν τους χαρακτήρες στους σε τεράστιο βαθμό.

Ο τρόπος, λοιπόν, που παίζονται αυτά τα παιχνίδια, παρόλο που μπορεί να παρουσιάζει κάποιες διαφορές, ανάλογα την περιπέτεια, παραμένει κατά βάση ίδιος. Ο κάθε παίχτης χειρίζεται έναν χαρακτήρα, ο οποίος έχει στατιστικά, και ανάλογα με το τι συμβαίνει, κατά παρότρυνση του Αφηγητή, ρίχνονται ζάρια και καθορίζονται τα αποτελέσματα. Φυσικά, όσο περισσότερο ασχοληθεί κάποιος και εμβαθύνει, τόσο πιο περίπλοκο και λεπτομερές μπορεί να γίνει το παιχνίδι, γύρω από τους κανόνες, αλλά σαν αρχή και βάση είναι κάτι εύκολο, το οποίο μαθαίνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Τέλος, υπάρχει ο Αφηγητής. Ο Αφηγητής, είναι το άτομο που δημιουργεί την ιστορία και την διηγείται στους παίχτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δώσουν ζωή στους χαρακτήρες τους μέσα στην εξέλιξή της. Φαντάσου κάποιον, ο οποίος όχι μόνο γράφει ένα παραμύθι, αλλά το διηγείται, το «υποδύεται» εκεί που χρειάζεται και το εξισορροπεί όταν πρέπει ώστε να είναι ευχάριστο και δίκαιο για όλους τους συμμετέχοντες. Ο Αφηγητής είναι όλα τα πλάσματα που θα συναντήσει και θα πολεμήσει ο κάθε παίχτης. Είναι το κάθε βουνό, το κάθε χωριό και η κάθε θάλασσα. Είναι το κάθε τέρας και η κάθε ιστορία που κρύβεται σε έναν αρχαίο ναό, σε μια σπηλιά ή σε έναν ανεξερεύνητο πλανήτη.

Όλα αυτά είναι κομμάτια των Αφηγηματικών Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Ρόλων, και εμείς, στο The Guild, σε καλούμε να έρθεις να τα βιώσεις μαζί μας.

Περισσότερα για την κοινότητα αφηγηματικών παιχνιδιών Guild του Owls Club, μπορείς να δεις ΕΔΩ.

Κείμενο: Ζήσης Αποστολίδης